Ukelele kopen bij Verhoog Muziek

Ukelele kopen bij Verhoog Muziek

De ukelele 

Snaarinstrument uit de gitaarfamilie

De ukelele (spreek uit: joekelille) is een snaarinstrument uit de gitaarfamilie, doorgaans kleiner dan een gitaar en met vier snaren.De ukelele is bekend van Hawaiiaanse volksmuziek, maar is van oorsprong afkomstig uit Madeira. De voorlopers van de ukelele werden eind 19de eeuw meegebracht naar Hawaii door Portugese immigranten. In Hawaii groeide de huidige vorm van de ukelele uit tot een zeer populair instrument. Momenteel is de ukelele bezig aan een opmars in de folkmuziek.

Wie een beetje gitaar kan spelen, kan al snel een liedje spelen op de ukelele. En zelfs wie geen gitaar kan spelen, kan na een korte instructie al een popsong begeleiden. In een paar minuten leer je de drie akkoorden waarmee je de meeste populaire liedjes mee kunt begeleiden. In de VS wordt de ukelele veel gebruikt op scholen.

De ukelele spelen

De meeste spelers beginnen met een sopraan ukelele in C-stemming. Doordat er maar vier snaren zijn kun je vrij snel een paar akkoorden leren en die met een plectrum of met je duim aanslaan. Als je al wat gevorderd bent kun je de begeleiding wat mooier maken door de snaren een voor een te tokkelen met je duim en een of twee vingers. Met nog meer oefening kun je melodieën spelen of een combinatie van akkoorden en melodieën. 

 

Modellen

Er zijn verschillende soorten ukeleles, afhankelijk van de grootte of type klankkast. De 'gewone' ukelele is er in vier varianten: sopraan, concert, tenor en bariton. Er bestaat ook een banjo-ukeleles / banjolele en een resonator(dobro)-ukelele. Verder zijn er nog enkele minder gebruikelijke maten, zoals de extra kleine sopranino of de basukelele. Bekijk ons assortiment

Sopraan ukelele

De kleinste en meest populaire is de sopraan ukelele. De meeste gebruikte stemming is de C-stemming, waarbij de snaren worden gestemd als G-C-E-A. Hierbij is de G een octaaf hoger dan je zou verwachten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gitaar gaan de snaren dus niet van laag naar hoog. De laagste toon is de C-snaar. Een andere stemming die vaak wordt gebruikt is de D-stemming (A-D-F#-B), waarbij alle snaren een hele toon hoger worden gestemd. Op sommige sopraan ukeleles krijg je zo een mooiere klank. In D-stemming gebruik je dezelfde akkoordgrepen als in C-stemming, alleen klinkt alles een hele toon hoger. Voor D-stemming kun je gewoon de snaren iets strakker draaien, maar sommige merken leveren ook speciale snaren voor D-stemming. 

Concert ukelele

De concert ukelele is een grotere variant van de sopraan. De stemming is hetzelfde, dus G-C-E-A of A-D-F#-B. Door het grotere formaat is de klank van een concert ukelele wel iets anders, wat voller en iets luider. Waar de sopraan bijna automatisch vrolijk klinkt, kun je op een concert ukelele ook wat meer serieuze muziek spelen. De vingerzetting is uiteraard identiek aan die van de sopraan.
Bekijk ons aanbod van de concert ukelele.

 

Tenor ukelele

De volgende in het rijtje is de tenor ukele. Ook weer in C-stemming, en vooral gebruikt voor de meer serieuze muziek als klassiek en jazz. De tenor kan eventueel ook wel gestemd als D-G-B-E, waarbij de D weer een octaaf hoger is. Deze stemming komt overeen met de hoogste vier snaren van een gitaar en wordt ook gebruikt voor de bariton ukelele. De vingerzetting is dan dus gelijk aan die voor gitaar (zonder de laagste twee snaren), waardoor gitaristen zo kunnen overstappen.

Sommige spelers stemmen in C-stemming de G-snaar een octaaf lager, waardoor de snaren wel op volgorde van laag naar hoog zitten. Hiervoor moet je wel een speciale lage G-snaar op de ukelele zetten.

Bariton ukelele

De grootste ukelele is de bariton ukelele. De stemming is meestal gelijk aan de hoogste vier snaren van een gitaar, dus D-G-B-E. In tegenstelling tot de tenor wordt op de bariton vaak wel een lage D gebruikt. De bariton ukelele is bijna net zo groot als een kleine gitaar, en misschien daardoor wel niet zo populair. Bekijk ons aanbod van de bariton ukelele.


Onze merken