Stemmen van piano of vleugel

 

Elk instrument heeft onderhoud nodig

"Onderhoud begint al bij het stemmen", is de uitgesproken mening van meneer Verhoog.

Stemmen

Of u nu veel of weinig speelt; wij adviseren u om de piano of vleugel twee keer per jaar te laten stemmen. De spanning van de snaren verandert en ontstemming gebeurt daarom altijd, ook als er niet wordt er gespeeld. Wanneer de stemmer langskomt stelt hij ook meteen vast of de piano nog in goede staat verkeert. We geven u advies over eventueel onderhoud, de plek van uw piano in de ruimte, speelgemak en luchtvochtigheid.

 

Vanaf 80 euro kunnen we u al van dienst zijn.
Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen voor een individuele stembeurt en specificatie van de kosten van onderhoud en piano stemmen.

Stemabonnement

Het eenvoudigst is om een stemabonnement af te sluiten. Hierbij hoeft u niet zelf steeds het initiatief te nemen voor het stemmen van uw piano. Onze stemmer neemt automatisch elke zes maanden contact met u op om een stemafspraak te maken om uw piano te stemmen.

In dit geval krijgt u ook nog eens een vaste klantenkorting op uw stembeurt.

 

Luchtvochtigheid

Vocht en droogte zijn grote vijanden van uw piano. Het hout zet uit of krimpt, toetsen gaan klemmen, hamers lopen vast, stempennen raken los, de zangbodem scheurt. Uw instrument raakt ontstemd. De wijzer van de hygrometer moet tussen de 45 - 60 % RV staan voor een goede luchtvochtigheid voor uw piano. RV betekent relatieve luchtvochtigheid. Bij 100 % regent het. In Nederland is het gemiddelde 80 %. In ons assortiment zijn er onderhoudsmaterialen te vinden zoals de hygrometer (klimaatcontrole) en de hydroceel (bevochtiger / ontvochtiger).

 

Vloerverwarming

Ook vloerverwarming kan voor snellere ontstemming zorgen. Het hout wordt te droog doordat er vocht onttrekt. Om dit te voorkomen is pianocarpet ontworpen in een smalle uitvoering en een brede uitvoering. Pianocarpet beschermt de kast, constructie en ombouw van de piano tegen de warmte van uw vloerverwarming.

Onze merken