Waar op letten bij kopen van een gitaar?

De gitaar die u wilt kopen moet goed klinken en lekker voelen. De beste aankopen zijn de gitaren waarop je meestal op het eerste gezicht verliefd wordt: op het geluid van die gitaar en het uiterlijk. Kom daarom rustig gitaarspelen op de instrumenten in onze showroom. Wij stemmen de gitaar ter plekke voor een optimale klank.


Begint u met gitaarspelen dan helpt ons verkoopteam u met deskundig advies! Neem contact op of kom langs in de muziekwinkel in Nijkerk. 

Onderdelen gitaar

Akoestische gitaar kopen

Gitaren zijn er in veel soorten en modellen: Spaans, Western, elektrisch en nog veel meer. En binnen deze groepen gitaren zijn er ook weer een heleboel smaken…

Hieronder geven we uitleg over de verschillende soorten en modellen gitaren die wij aanbieden.

Spaanse of klassieke gitaar

De oorsprong van de gitaar begint bij de Spaanse/klassieke gitaar. Bij deze gitaren speelt het bovenblad van de gitaar een enorm grote rol in de klank. Bij veel instapmodellen of kindergitaren is het bovenblad van gelamineerd hout, nu is hier niks mis mee, alleen voor een echte mooie klank word een massief bovenblad geadviseerd.

Waarom een massief bovenblad?

Omdat alles wat massief is beter resoneert (trilt) ook hier zijn weer bepaalde eisen aan verbonden, het moet goed kunnen vibreren en daarnaast moet het de spanning van de snaren kunnen opvangen. Daarom word er voor goede kwaliteit gitaren meestal gekozen voor een bovenblad van sparrenhout (Fijnspar/Fichte), Ceder of Spaanse Pijnboom. Zo zie je dat houtsoorten een enorme rol spelen in de kwaliteit van een gitaar, hoe beter de houtsoorten hoe mooier de klank, maar ook hoe duurder de prijs. En de snaren worden gemaakt van nylon.

Spaanse gitaren worden in verschillende maten aangeboden voor bv. Kinderen.

1/2 maat,  4 tot 8 Jaar

3/4 maat, 8 tot 10 jaar

7/8 maat, 10 tot 13 jaar

4/4 maat, Volwassene

 

Western gitaar

Met de naam Western gitaar word over het algemeen ‘staalsnarige ’ gitaren bedoeld. Deze zijn te verkrijgen in een heleboel modellen, elk met zijn eigen doeleinde. Ook binnen de Western gitaren geldt: hoe beter de houtsoorten  hoe mooier de klank.


Modellen

De drie modellen ‘0’ geven de maat klankkast van de gitaar aan (meestal de buikbreedte) Doordat deze gitaren een smalle taille hebben en een grootte buik en een ondiepe klankkast komen de individuele tonen er mooier uit. Ook komen de tonen in het middengebied iets meer naar boven dan de hoge tonen en de bas. Hier is bewust voor gekozen zodat je en mooi contrast krijgt. De 0 modellen zijn daarom geschikt voor de stijlen: Fingerpicking of bijterige akoestische blues

‘0’ Breedte van de buik ca. 34 cm

Double 0 (‘00’) Breedte van de buik ca. 36 cm

Triple 0 / 0M óf Concert (‘000’) Breedte van de buik ca. 38 cm

 

As (auditorium)

Dit concert model staat gelijk aan de Triple 0 (‘000’) alleen heeft deze gitaar een iets minder smalle taille, hierdoor krijg je een mooi middengebied die iets beter uitkomt dan de hoge tonen en de bas. Ook dit model is uiterst geschikt voor fingerpicking omdat de tonen allemaal mooi tot hun recht komen.

Ds (dreadnought)

Deze gitaar kenmerkt zich door de grote diepe kast met een flauwe taille, waardoor de tonen in de bas iets harder klinken. Hierdoor krijg je enen volle wat hardere klank, perfect voor het begeleiden van bv. Zang. Daarom is het model dreadnaught een echte slag gitaar.

Js (jumbo)

De naam Jumbo is een beetje misleidend, de kast verschilt niet erg veel met die van een dreadnought. Dit model heeft wel een iets smallere taille waardoor de bas iets minder aanwezig is, dit model gitaar heeft ook een grootte klank. Dit model is geschikt voor Strumming, en voor het begeleiden, er zijn ook gitaristen die deze gitaar gebruiken voor fingerpicking.

Baby

Dit model is bedoelt voor kinderen, een klein model om op te leren spelen.

Bron: Gitaar.net, een niet commerciële website voor en door Nederlandstalige gitaristen.

Onze merken